Turkiseläinten ruokintasuositukset
Sinikettujen kuntoluokitus ja ruokintasuositukset
Kuntoluokitus (pdf)
Rehun muuntokelpoisen energian (ME) jakauma
- 18,8 kJ/g SRV (sulava raakavalkuainen)
- 39,8 kJ/g SRR (sulava raakarasva)
- 17,6 kJ/g SRH (sulavat raakahiilihydraatit)
% ME:stä | |||
valkuainen | rasva | hiilihydraatti | |
Joulukuu – penikointi | |||
Minkki | min. 35 | 20 – 50 | max. 25 |
Kettu ja supi | min. 35 | 20 – 40 | max. 35 |
Penikointi – 8. vk | |||
Minkki | min. 40 | 40 – 50 | max. 20 |
Kettu ja supi | min. 37 | 35 – 50 | max. 25 |
8. vk – 16. vk | |||
Minkki | min. 30 | 35 – 55 | max. 30 |
Kettu ja supi | min. 28 | 35 – 55 | max. 30 |
16. vk – nahoitus | |||
Minkki | min. 30 | 30 – 55 | max. 30 |
Kettu ja supi | min. 26 | 35 – 55 | max. 35 |
Rehun tarve tuotettua nahkaa kohden siitoseläimet mukaanluettuna
kg rehua |
kg kuiva-ainetta |
|
Minkki |
55 – 60 |
18 – 20 |
Kettu |
115 – 120 |
35 -40 |
Supi |
n. 130 |
n. 40 |
Turkiseläinten kivennäissuositukset
mg/pv |
Rehun kuiva-aineessa |
||
Minkki |
Kettu |
||
Kalsium |
130 – 300 |
220 – 900 |
0,4 – 1,00 % |
Fosfori |
130 – 300 |
220 – 900 |
0,4 – 0,80 % |
Kalsium:fosfori |
– |
– |
1 – 1,7 |
Kalium |
– |
– |
0,4 – 0,50 % |
Ruokasuola 1) |
– |
– |
0,5 – 1,00 % |
Magnesium |
– |
– |
0,04 – 0,06 % |
Rauta 2) |
– |
– |
300 – 400 mg/kg |
Kupari |
– |
– |
30 – 50 mg/kg |
Sinkki |
– |
– |
100 – 150 mg/kg |
Mangaani |
– |
– |
60 – 80 mg/kg |
Jodi |
– |
– |
0,2 mg/kg |
Seleeni |
– |
– |
0,6 – 0,9 mg/kg |
1) Ruokasuolalisäystä käytetään lähinnä tiineille ja imettäville naaraille.
2) Raudan minimitarve on 20-30 ppm, kun sen hyväksikäyttöä häiritseviä tekijöitä ei esiinny.
Turkiseläinten vitamiinisuositukset
Yksikkö | /minkki/pv | Rehussa, /kg ka | |
A-vitam. | k.y. | 500 -1000 | 10 000 – 15 000 |
D3- vitam. | k.y. | 80 – 100 | 1 000 – 1 500 |
E-vitam. 1) | mg | 2 – 6 | 120 – 180 |
B1-vitam. | ” | 4 – 7 2) | 45 – 65 2) |
B2-vitam. | ” | 0,4 – 0,7 | 4 – 8 |
B6-vitam | ” | 0,3 – 0,6 | 3 – 7 |
B12-vitam. | ” | 0,004 | 0,05 |
Pantoteenihappo | ” | 0,5 – 1,0 | 8 – 12 |
Niasiini | ” | 2,0 – 3,0 | 20 – 30 |
Foolihappo | ” | 0,03 – 0,06 | 0,5 – 0,8 |
Biotiini | ” | 0,015 | 0,2 |
1) E-vitamiinin tarve riippuu rasvan laadusta, kalarasvan käyttö lisää tarvetta.
2) Suosituksissa on otettu huomioon runsas tiaminaasikalan käyttö (esim. silakka ja kilohaili) ja valmiissa rehussa säilytyksen aikana tapahtuvat vitamiinihävikit