Turkiseläinten ruokintasuositukset

Sinikettujen kuntoluokitus ja ruokintasuositukset

Kuntoluokitus (pdf)

Rehun muuntokelpoisen energian (ME) jakauma

  • 18,8 kJ/g SRV (sulava raakavalkuainen)
  • 39,8 kJ/g SRR (sulava raakarasva)
  • 17,6 kJ/g SRH (sulavat raakahiilihydraatit)

 

% ME:stä
valkuainen rasva hiilihydraatti
Joulukuu – penikointi
Minkki min. 35 20 – 50 max. 25
Kettu ja supi min. 35 20 – 40 max. 35
Penikointi – 8. vk
Minkki min. 40 40 – 50 max. 20
Kettu ja supi min. 37 35 – 50 max. 25
8. vk – 16. vk
Minkki min. 30 35 – 55 max. 30
Kettu ja supi min. 28 35 – 55 max. 30
16. vk – nahoitus
Minkki min. 30 30 – 55 max. 30
Kettu ja supi min. 26 35 – 55 max. 35

 

Rehun tarve tuotettua nahkaa kohden siitoseläimet mukaanluettuna

kg rehua

kg kuiva-ainetta

Minkki

55 – 60

18 – 20

Kettu

115 – 120

35 -40

Supi

n. 130

n. 40

 

Turkiseläinten kivennäissuositukset

mg/pv

Rehun kuiva-aineessa

Minkki

Kettu

Kalsium

130 – 300

220 – 900

0,4 – 1,00 %

Fosfori

130 – 300

220 – 900

0,4 – 0,80 %

Kalsium:fosfori

1 – 1,7

Kalium

0,4 – 0,50 %

Ruokasuola 1)

0,5 – 1,00 %

Magnesium

0,04 – 0,06 %

Rauta 2)

300 – 400 mg/kg

Kupari

30 – 50 mg/kg

Sinkki

100 – 150 mg/kg

Mangaani

60 – 80 mg/kg

Jodi

0,2 mg/kg

Seleeni

0,6 – 0,9 mg/kg

1) Ruokasuolalisäystä käytetään lähinnä tiineille ja imettäville naaraille.
2) Raudan minimitarve on 20-30 ppm, kun sen hyväksikäyttöä häiritseviä tekijöitä ei esiinny.
 

Turkiseläinten vitamiinisuositukset

Yksikkö /minkki/pv Rehussa, /kg ka
A-vitam. k.y. 500 -1000 10 000 – 15 000
D3- vitam. k.y. 80 – 100 1 000 – 1 500
E-vitam. 1) mg 2 – 6 120 – 180
B1-vitam. 4 – 7 2) 45 – 65 2)
B2-vitam. 0,4 – 0,7 4 – 8
B6-vitam 0,3 – 0,6 3 – 7
B12-vitam. 0,004 0,05
Pantoteenihappo 0,5 – 1,0 8 – 12
Niasiini 2,0 – 3,0 20 – 30
Foolihappo 0,03 – 0,06 0,5 – 0,8
Biotiini 0,015 0,2

1) E-vitamiinin tarve riippuu rasvan laadusta, kalarasvan käyttö lisää tarvetta. 
2) Suosituksissa on otettu huomioon runsas tiaminaasikalan käyttö (esim. silakka ja kilohaili) ja valmiissa rehussa säilytyksen aikana tapahtuvat vitamiinihävikit